Muzyczne spotkania na Francuskiej

 

Na Francuskiej muzycznie już od maja

W 2015 roku muzyczne spotkania pod Baobabem rozpoczną się już 16 maja!

W tym roku na granie w ogródku Café Baobab zapraszamy co dwa tygodnie, w soboty: 16 i 30 maja, 13 i 27 czerwca, 11 i 25 lipca, 8 i 22 sierpnia oraz 5 i 19 września. Pod Baobabem wystąpią m.in. muzycy z bębniarskiej grupy Strefa Rytmu, gambijski wirtuoz kory Buba Kuyateh, senegalsko-gwinejski duet Amadou Fola & Gaspard Conde, zespoły Djolof-Man (Mamadou Diouf, Mohamed M’bow, Pako Sarr) i Groove Baza.

16 maja, 17:00 – STREFA RYTMU & WIELBŁĄDY

Granie pod Baobabem rozpocznie w tym roku wyprawa w świat rytmów Afryki Zachodniej – otwarte warsztaty gry na bębnach djembe połączone z jam session. Po warsztatach – koncert zespołu Wielbłądy, który tworzą Gwidon Cybulski, Kuba Pogorzelski, Mateusz Szemraj, Sebastian Wielądek i Jacek Mielcarek. Grają muzykę inspirowaną afrykańskim bluesem, a także wpływami arabskimi, perskimi, ormiańskimi i polskim folkiem.

 

30 maja, 17:00 – BUBA KUYATEH & BANTAMBA

Buba Kuyateh to gambijski muzyk i śpiewak, pochodzący z rodziny griotów wykonujących etniczną muzykę zachodnioafrykańską na tradycyjnym, 21-strunowym instrumencie – korze.
Pieśni griotów – dzięki którym z pokolenia na pokolenie przekazywana jest tradycyjna wiedza, kultura i obyczaje – łączą się w wykonaniu Buby Kuyateha z jazzem, funkiem i innymi nowoczesnymi brzmieniami.
Pod Baobabem wystąpi z nowym projektem, Bantamba, współtworzonym z Jackiem Mazurkiewiczem (kontrabas) i Dominikiem Jaske (perkusja).

 

13 czerwca, 17:00 – GROOVE BAZA OLDSTERS

Zespół łączy kultury muzyczne, których wspólnym mianownikiem jest rytm i puls: reggae, afro beat, funk i acid jazz.
Grupę tworzą: Tomek Konca (gitara), Adrian Pawlak (perkusja), Adam Witrambowski (instrumenty perkusyjne), Noe Nittot (lead raggamuffin dub), Dominik Sprancel (wokal), Filip Jurczyszyn (bass), Leszek Zbroziński (keyboard), Kazik Nitkiewicz (trąbka), Kuba Szczypek (space keyboard), Aidan Hoyle (saksofon).

 

27 czerwca, 17:00 – STREFA RYTMU & VIOLA WOJCIECHOWSKA

Otwarte warsztaty gry na bębnach djembe ze Strefą Rytmu to kolejna wyprawa w świat muzyki zachodnioafrykańskiej. Po warsztatach: koncert Grupy Perkusyjnej Strefa Rytmu, któremu towarzyszy widowiskowy taniec oparty na choreografiach baletów Zachodniej Afryki w wykonaniu Violi Wojciechowskiej.

 

11 lipca, 17:00 – AMADOU FOLA & GASPARD CONDE

Warsztaty bębniarskie ze znakomitymi muzykami Amadou Fola i Gaspardem Conde, łączących w swoich występach tradycje senegalskie i gwinejskie.
Pochodzący z Senegalu Amadou Fola (Amadou Balde) to tancerz, kompozytor i multi-instrumentalista – wirtuoz gry na bębnach djembe i sabar, balafonie, gitarze. Gaspard Conde, pochodzący z Gwinei-Konakry, jest mistrzem w sztuce gry na djembe i dundun oraz wieloletnim instruktorem gry na bębnach. Muzycy wykonują utwory w językach susu, malinke, peul, wolof.

 

25 lipca, 17:00 – DJOLOF-MAN

Senegalskie trio tworzą Pako Sarr (gitara, wokal), Mamadou Diouf (djembe, wokal) i Mohamed M’bow (djembe, wokal). Nazwę zespół zaczerpnął od słowa „Djolof” – nazwy historycznej dzielnicy Senegalu. Ich muzyka to połączenie etnicznych brzmień Zachodniej Afryki, soulu i reggae. Śpiewają w językach wolof, polskim i francuskim.

Kolejne wydarzenia odbędą się 8 i 22 sierpnia oraz 5 i 19 września. Szczegółowy program spotkań zostanie opublikowany na początku czerwca.

Ogródek Café Baobab

ul. Francuska 31
Saska Kępa, Warszawa

 

Zagrajmy pod Baobabem!

  • Warszawscy afro-muzycy zapraszają na letnie koncerty, warsztaty gry na djembe i jam session w ogródku senegalskiej kawiarni Café Baobab na Francuskiej 31. Wybranym spotkaniom towarzyszą warsztaty tańca afrykańskiego.

Czytaj dalej

Poznaj moją perspektywę

Zapraszamy  wszytkich na spotkanie afrykańskie w Cafe Baobab 25 stycznia o godz. 18:00

 

Święta pod baobabem

Zapraszamy do organizowania świątecznych spotkań pod baobabem!

Organizujemy zasiadane kolacje w naszej kameralnej sali i bankiety z bufetem i barem.

 Nasze świąteczne menu:

BOULETTES DE POISSON (kuleczki z ryby w sosie pomidorowym)

PASTELS (smażone pierożki z nadzieniem z ryby)

RETE M’BEL (bataty z fasolą i pomidorami)

SULUKHU MBALAKHA (ryba w sosie arachidowym z okrą)

KALDOU (ryba i krewetki w sosie cebulowym)

GATEAU AU PATATES DOUCES (ciasto z batatów)